Thema

Identificatie & Authenticatie

Marechaussee

In de fysieke wereld moet iemand die een auto huurt, een uitkering aanvraagt of een bankrekening opent, zich legitimeren. In de digitale wereld is dit niet anders. Ook daar is het nodig dat de identiteit van een persoon met zekerheid kan worden vastgesteld.

De overheid wil dat mensen steeds meer zaken met overheidsorganisaties en zorginstellingen online kunnen doen. Daarom introduceert de overheid een nieuwe manier van inloggen die veilig en makkelijk is. Vanaf 2018 kunnen mensen inloggen op een manier die bij hen past: met DigiD in combinatie met een rijbewijs of identiteitsbewijs, met een smart-phone en een app, of via de bank. Mensen kunnen straks onder meer inloggen met DigiD, iDIN en Idensys. Dit jaar doet de overheid proeven met iDIN en Idensys bij een aantal overheidsorganisaties. De inlogmethoden voldoen aan strenge beveiligingseisen.

Meer informatie over de nieuwe manieren van inloggen bij de overheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/digitale-overheid/inhoud/veilig-makkelijk-inloggen-overheidswebsites

GDI-voorzieningen 

Idensys (voorheen eID Stelsel)
DigiD (inclusief DigiD Buitenland)
eHerkenning
DigiD machtigen

 

 

Hoe speelt de GDI een rol?

toon de hele gdi